Gustaaf de Haas

Eerlijk Ambacht


'Kijk, dit zijn de woontrendkleuren voor deze winter.' Aldus Maarten Teunissen, directeur van Gildewerk., Hij laat een brochure zien met kaarsen in de trendkleuren Ambience, Tradition en Pop Art en de bijpassende interieurs. Het kon net zo goed een pagina uit een van de lifestylebladen zijn. 'Ja, om goed verkoopbare producten te maken, moeten we de trends ook in de gaten houden,' vindt Teunissen.

De 'goed verkoopbare producten' waar Teunissen over spreekt, zijn de kaarsen en zeepproducten die worden gemaakt en verkocht in de Workshop, het Ambachtscentrum, of de winkel van de Hartekamp-groep. De winkels maken deel uit van instellingen voor gehandicapten. De grondstoffen, apparatuur en gereedschappen komen van Gildewerk in Haarlem. Directeur Maarten Teunissen: 'Ieder mens heeft behoefte aan leuk en nuttig werk. De oprichter van ons bedrijf, Gustaaf de Haas, startte vanuit dat idee een werkervaringsproject voor mensen die om een of andere reden uit het arbeidsproces waren geraakt. Hij kwam er al snel achter dat er voor gehandicapte mensen ook veel behoefte was aan een zinvolle dagbesteding.' Het ging hierbij om mensen die niet sterk genoeg waren om in een sociale werkplaats terecht te kunnen. Om hen een creatieve en zinvolle bezigheid te bieden in het kader van dagactiviteiten, bood Gildewerk grondstoffen en apparatuur voor de kaarsenmakerij aan. Vorig jaar is het assortiment uitgebreid met materialen voor het maken van zeepjes, shampoos en badschuim.

Ondersteuning en service
Gildewerk levert een compleet assortiment voor de kaarsenmakerij, van grond- en kleurstoffen en apparatuur tot inpakmateriaal. De meeste apparatuur wordt in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd. Alles afgestemd op de werkwijze, mogelijkheden en beperkingen van de gehandicapte gebruikers, zodat de veiligheid absoluut gegarandeerd is. Minstens zo belangrijk is de uitgebreide ondersteuning en service die Gildewerk biedt. Teunissen: 'De leiding van het kaarsen maken in een instelling is in handen van activiteitenbegeleiders. Onze kracht is dat we hen goed ondersteunen en zoveel mogelijk werk uit handen nemen. Het zijn tenslotte geen ondernemers.' Activiteitenbegeleiders die geïnteresseerd zijn in kaarsen maken, krijgen bij Gildewerk uitgebreid de gelegenheid om kennis te maken met het vak. 'Ze komen hier een middag en dan gaan we met ze aan de slag', legt Teunissen uit, ' we laten ze zelf ontdekken welke mogelijkheden het kaarsen maken heeft. Op die manier kunnen zij de kaarsenmakerij afstemmen op de mogelijkheden van de deelnemers aan de dagactiviteiten.' Gaat een instelling er eenmaal mee werken dan krijgen de activiteitenbegeleiders basisinstructies voor het maken van kaarsen, o.a. door gieten en dompelen. Verder kunnen ze bij Gildewerk een- en tweedaagse workshops volgen voor verschillende andere technieken van kaarsen maken en versieren. En ze mogen altijd bellen voor informatie, hulp of advies.

Eerlijke ambacht
De kaarsen en zeepproducten worden verkocht onder het merk "Eerlijk Ambacht". 'Het merk is een garantie voor goede kwaliteit,' licht Teunissen toe, 'het staat voor het gebruik van zuivere grondstoffen, ambachtelijke productie en door gehandicapten gemaakt.' Verkoopkanalen zijn eigen winkels van de instellingen, maar ook markten en beurzen en de betere cadeau- en bloemenwinkels. In de instructieruimte van Gildewerk staan rekken met vrolijk gekleurde kaarsen en voorbeelden van cadeaupakketjes. Schattige mandjes met verschillende gekleurde stukjes zeep, vloeibare zeepjes en shampoos van het merk Eerlijk Ambacht, alles mooi ingepakt in cellofaan. Het brengt me op een idee, die Pop Artkaarsen zijn een leuk cadeautje voor mijn zusje, en ik ga mezelf eens lekker verwennen met zo'n mooi flesje doucheschuim.
Op naar de winkel!
GILDEWERK HAARLEM
grondstoffen voor kaarsen en zeepproducten